Το πρωτότυπο 005 επιστρέφει Ελλάδα, η ΠΑ σε νέα εποχή

 Το πρωτότυπο 005 επιστρέφει Ελλάδα, η ΠΑ σε νέα εποχή

Του Σταύρου Ιωαννίδη

Έτοιμο να επιστρέψει στην Ελλάδα και να ενταχθεί στη δύναμη της 343 Πολεμικής Μοίρας «ΑΣΤΕΡΙ» είναι το F-16 με τον σειριακό αριθμό «005» που αποτέλεσε το πρωτότυπο αεροσκάφος πάνω στο οποίο δοκιμάστηκαν όλα τα υπερσύγχρονα συστήματα που μετατρέπουν τα ελληνικά F-16 σε πανίσχυρες «Οχιές».

Η 416 Μοίρα Πτητικών Δοκιμών της αμερικανικής Αεροπορίας δημοσίευσε ένα εντυπωσιακό «αποχαιρετιστήριο» αφιέρωμα στο ελληνικό μαχητικό, σχολιάζοντας ότι «η αποστολή» που ανέλαβε συμβολίζει «τη δέσμευση του αμερικανικού έθνους στους συμμάχους ανά τον κόσμο».

Εξαντλητικές δοκιμές

Το αεροσκάφος με τον σειριακό αριθμό «005» πέταξε για τις Ηνωμένες Πολιτείες στις 3 Φεβρουαρίου 2021, αφού ολοκλήρωσε με επιτυχία τις πρώτες πτητικές δοκιμές στην Ελλάδα. Ήταν το πρώτο μονοθέσιο F-16 Block 52+ adv της 335 Πολεμικής Μοίρας «ΤΙΓΡΗΣ» που μπήκε στα υπόστεγα της ΕΑΒ για να αναβαθμιστεί σε Viper. Λίγους μήνες αργότερα έκανε την παρθενική του πτήση ως Viper και με Αμερικανό πιλότο δοκιμών στα χειριστήρια του πέταξε για τις Ηνωμένες Πολιτείες ώστε να δοκιμαστούν εξονυχιστικά το ραντάρ, οι αισθητήρες, το σύστημα αυτοπροστασίας, ο υπολογιστής μάχης, τα όπλα και όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που κάνουν την έκδοση Viper, την πιο σύγχρονη και ολοκληρωμένη εκδοχή του δημοφιλούς μαχητικού παγκοσμίως.

Συνέχεια στο κείμενο 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *