Τα F-16 Block 50 αναβαθμίζονται και η Πολεμική Αεροπορία γίνεται άτρωτη !

 Τα F-16 Block 50 αναβαθμίζονται και η Πολεμική Αεροπορία γίνεται άτρωτη !

Επιτέλους τέλος! Αξιόπιστες πηγές αναφέρουν ότι ολοκληρώνεται το πολυετές “δράμα” με την αναβάθμιση των 38 μαχητικών αεροσκαφών F-16 Block 50 έλαβε τέλος. Το χαρτί τς LoR (Letter of Request) βρίσκεται ήδη στην οδό αποστολής του προς το αμερικανικό Πεντάγωνο που θα το επεξεργαστεί και θα αποστείλει τιμολογημένη μέχρι και την τελευταία ανθυπολεπτομέρεια, την προσφορά της αμερικανικής πλευράς.

Παραλήπτης είναι το Πεντάγωνο των ΗΠΑ, καθότι η εκτέλεση του προγράμματος θα γίνει με διακρατική συμφωνία FMS (Foreign Military Sales), ανάμεσα στο ελληνικό και το αμερικανικό κράτος. Η κατασκευάστρια εταιρία, Lockheed Martin θα εκτελέσει το πρόγραμμα κατ΄εντολή του Πενταγώνου. Η δε καλή εκτέλεση της σύμβασης είναι ευθύνη της αμερικανικής Αεροπορίας (USAF) που θα πιστοποιήσει το πρωτότυπο που θα κατασκευαστεί. Η απάντηση του αμερικανικού Πενταγώνου είναι το αποκαλούμενο έγγραφο LOA (Letter of Offer and Acceptance).

Μένει να αποδειχθεί εάν το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει SSI (Security of Supplies & Information) που έχουν αντικαταστήσει “αντισταθμιστικά” οφέλη (offsets). Εάν το πρόγραμμα εκτελεστεί στην 111 Πτέρυγα Μάχης στη Νέα Αγχίαλο του Βόλου, τότε πιθανώς θα έχουν τη μορφή εκτέλεσης εργασιών για την κατασκευή νέων υποδομών που θα επιτρέψουν την υλοποίηση.

Τα έργα αυτά θα εκτελεστούν μετά από σχετικό διαγωνισμό της LM και με ευθύνη της εταιρίας. Φυσικά η έγκριση του ΥΠΕΘΑ θα είναι απαιτούμενη. Επειδή όμως στις… μυλόπετρες του κομματικού παιγνίου συνθλίβονται και ισοπεδώνονται τα πάντα, πληροφορίες αναφέρουν ότι η LoR δεν τα αναφέρει, ούτε όμως και τα αποκλείει…

Δείτε περισσότερα

 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *