“Το είδαμε κι αυτό”… F-35 Φρανκεστάιν από κομμάτια άλλων.

 “Το είδαμε κι αυτό”… F-35 Φρανκεστάιν από κομμάτια άλλων.

F-35 Lightning II

Το έργο ανακατασκευής F-35, που αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2025, ανοίγει την πόρτα για την επισκευή μελλοντικών ατυχημάτων αεροσκαφών χρησιμοποιώντας εργαλεία, εξοπλισμό, τεχνικές και γνώσεις που έχουν αναπτυχθεί.

Μια ομάδα εμπειρογνωμόνων συντήρησης από το Γραφείο Κοινού Προγράμματος F-35, την 388th Fighter Wing, το Ogden Air Logistics Complex και τη Lockheed Martin εργάζεται σε ένα πρωτοφανές έργο: Συρραφή τμημάτων από δύο κατεστραμμένα αεροσκάφη μαζί, σε ένα ανακατασκευασμένο πλήρως λειτουργικό F- 35A . Προηγουμένως, παρόμοια έργα αφορούσαν F-5 Tiger του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ και ένα φινλανδικό F/A-18, το οποίο είχε το παρατσούκλι “Frankenhornet” .

Αφού εξέτασαν όλες τις παραμέτρους, το F-35 JPO, σε συνεργασία με την 388th Fighter Wing, επέλεξε να ανακατασκευάσει το AF-211, ένα αεροσκάφος που αντιμετώπισε πρόβλημα κατά την προσγείωση  τον Ιούνιο του 2020 στο Hill AFB της Γιούτα. Το τμήμα μύτης αυτού του αεροσκάφους αντικαθίσταται με το μη κατεστραμμένο ρύγχος από το AF-27, ένα F-35 που υπέστη σοβαρή πυρκαγιά στον κινητήρα στο Eglin AFB , στη Φλόριντα, το 2014, και τώρα χρησιμεύει ως δοκιμαστήριο σε περιπτώσεις βλαβών.

“Αυτή είναι η πρώτη φορά που εξελίσσεται με τις καλύτερες των προϋποθέσεων ένα τέτοιο εγχείρημα “, δήλωσε ο Dan Santos, διευθυντής βαριάς συντήρησης F-35 JPO. «Χρειάζεται μια ομάδα για να πετύχει τέτοιου είδους προσπάθειες. Είμαι πολύ εντυπωσιασμένος με τις συλλογικές προσπάθειες του προσωπικού.

Τα τελευταία χρόνια, το F-35 JPO αναζήτησε νέες ευκαιρίες για επαναχρησιμοποίηση εξαρτημάτων και συστημάτων από κατεστραμμένα αεροσκάφη F-35 για συνεχή χρήση και όφελος για τη συντήρηση και τις λειτουργίες του F-35, αναφέρει το δελτίο τύπου. Αυτό είναι παρόμοιο με αυτό που έχει γίνει και από άλλα γραφεία προγράμματος, τα οποία συχνά μετέτρεψαν τα κατεστραμμένα αεροσκάφη σε εκπαιδευτικές πλατφόρμες . Το συγκεκριμένο project, λέει η USAF, βασίζεται στην εμπειρία που αποκτήθηκε από πολλά πρόσφατα παραδείγματα επαναχρησιμοποίησης αεροσκαφών , συμπεριλαμβανομένης της της πρώτης εκπαιδευτικής εγκατάστασης συντήρησης F-35 με χρήση διασωθέντων τμημάτων αεροσκαφών, καθώς και τη μερική αποκατάσταση ενός διασωθέντος αεροσκάφους F-35 για χρήση ως εκπαιδευτικό ABDR (Air Battle Damage and Repair).

Το τμήμα που κατασκευάζει το ρύγχος, που δόθηκε από ένα διασωθέν αεροσκάφος F-35 που χρησιμοποιήθηκε ως εκπαιδευτικό επισκευής ζημιών μάχης στη Βάση της Πολεμικής Αεροπορίας στο Hill της Γιούτα τον Οκτώβριο του 2023. Το MMS δημιουργήθηκε για να αποσυναρμολογήσει και να επανασυνδέσει τμήματα αεροσκαφών κατά τη διάρκεια ενός έργου συνολικής ανακατασκευής ενός κατεστραμμένου F-35A Lightning II. Το έργο στοχεύει στην επαναφορά των αεροσκάφων σε πλήρη επιχειρησιακή κατάσταση πτήσης.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *