Η Ελλάδα δίνει άνευ όρων τη Σούδα για βομβαρδισμούς κατά της Συρίας

 Η Ελλάδα δίνει άνευ όρων τη Σούδα για βομβαρδισμούς κατά της Συρίας

Η Ελλάδα δίνει τη βάση της 115 Πτέρυγα Μάχης, ενδεχομένως και άλλες αεροπορικές βάσεις, στις ΗΠΑ προκειμένου να εκτελέσουν το σχέδιο βομβαρδισμού της Συρίας που φαίνεται να έχουν καταλήξει οι Αμερικανοί με τους Συμμάχους τους Βρετανούς και Γάλλους. Κάτι τέτοιο σημαίνει πώς η χώρα μας μπαίνει στην «κόλαση» της φωτιάς, χωρίς μάλιστα να κερδίζει και τίποτα. Τουναντίον μάλιστα.

Μετά την επικοινωνία του Μ. Ομπάμα με τον Ντ. Κάμερον και τον Φ. Ολάντ, φαίνεται πώς οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να εξαπολύσουν επίθεση κατά της Συρίας. Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν πώς πιθανόν να ακολουθήσουν το μοντέλο του Κοσσόβου, δηλαδή συνεχείς βομβαρδισμοί του ΝΑΤΟ χωρίς την έγκριση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Βέβαια, η διαφορά είναι πώς η Συρία δεν είναι Κόσσοβο και υπάρχει η ισχυρή αντίδραση της Ρωσίας, του Ιράν και της Κίνας σε μία επιχείρηση βομβαρδισμού της Συρίας, όπως επίσης είναι κάθε άλλο παρά ποτέ προφανής η προβοκάτσια των χημικών που δήθεν έριξε ο Στρατός του Άσαντ κατά «αμάχων» στην περιοχή της Δαμασκού.

Υπάρχει δε ο κίνδυνος να υπάρχει γενική ανάφλεξη στην περιοχή, καθώς ένας βομβαρδισμός στη Συρία, με τον τρόπο που μεθοδεύεται, θα προκαλέσει αντιδράσεις γειτονικών χωρών, οι οποίες ίσως επιχειρήσεις «ξεκαθάρισμα λογαριασμών».

Όλα αυτά η Ελλάδα θα πρέπει να τα προσμετρήσει πριν πάρει την όποια απόφαση της, διότι η Συρία δεν είναι ούτε Κόσσοβο, ούτε Λιβύη. Φαίνεται όμως πως οι αποφάσεις έχουν ληφθεί και ως χώρα προτεκτοράτο η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει στην άνευ όρων χρήση της Σούδας.

Δεν είναι τυχαίες οι ευχαριστίες του Αμερικανού υπουργού Άμυνας Τσ. Χέιγκελ στο Δ. Αβραμόπουλο κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Έλληνα υπουργού στην Ουάσιγκτον για τη βάση της Σούδας. Οι εγκαταστάσεις και το σημείο όπου βρίσκεται η Σούδα είναι στρατηγικής σημασίας για τις ΗΠΑ.

Εκτιμάται πώς θα δοθούν και κάποιες άλλες αεροπορικές βάσεις, όπως αυτή της Καλαμάτας σε περίπτωση που τελικώς επιλεγεί η επέμβαση στη Συρία, για τη μεταστάθμευση μη επανδρωμένων αεροσκαφών των ΗΠΑ. Η εν λόγω βάση είχε χρησιμοποιηθεί και ως ορμητήριο για τους βομβαρδισμούς της Συρίας.

Η Ελλάδα φαίνεται για ακόμη μία φορά πώς θα χρησιμοποιηθεί για στρατιωτικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ και των Συμμάχων της, χωρίς απολύτως κανένα όφελος. Στην περίπτωση της Συρίας ωστόσο, οι «διευκολύνσεις» (έτσι θα σπεύσει η κυβέρνηση να ονομάσει τη χρήση της Σούδας ή άλλων βάσεων) που θα παράσχει θα τη φέρουν αντιμέτωπη με χώρες της Μέσης Ανατολής που παραδοσιακά τηρούσε καλές σχέσεις.

Πηγή: http://www.defencenet.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *