Η Σερβία σε “προχωρημένες” συζητήσεις με την ΠΑ για τα Mirage 2000-5…

 Η Σερβία σε “προχωρημένες” συζητήσεις με την ΠΑ για τα Mirage 2000-5…

Mirage 2000-5

Οι συνομιλίες μεταξύ Αθήνας και Βελιγραδίου θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην πώληση 12 Mirage 2000-5, ενισχύοντας τις αεροπορικές δυνατότητες της Σερβίας.

Η Σερβία βρίσκεται σε συνομιλίες με την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία για την απόκτηση δώδεκα Mirage 2000-5, Οι συζητήσεις αφορούν δέκα μονοθέσια Mirage 2000-5EG και δύο διθέσια Mirage 2000-5BG. Τα συγκεκριμένα μαχητικά θα επιτρέψουν Σερβική Πολεμική Αεροπορία να εκσυγχρονίσει τον στόλο του και να αντικαταστήσει το παλιό του Mikoyan MiG-29SM Fulcrum. Τα Mirage 2000-5 θα χρησιμεύουν ως μεταβατικά μαχητικά πριν από την απόκτηση των Dassault Aviation Rafale F4.

Οι διαπραγματεύσεις, που ξεκίνησαν τον Μάιο του 2024, φέρεται να έχουν εγκριθεί από το Παρίσι. Η συμφωνία θα δώσει στη Σερβία την ευκαιρία να εξοικειωθεί με τη γαλλική αεροναυτική τεχνολογία, η οποία είναι πιο προηγμένη από τα ρωσικά αεροσκάφη που χρησιμοποιεί επί του παρόντος. Για την Ελλάδα, η πώληση αποτελεί μέρος της στρατηγικής της για τον εκσυγχρονισμό του δικού της στόλου, ιδίως με την ενσωμάτωση του Rafale F4.

Η εξαγορά αυτή έχει και διπλωματικές προεκτάσεις, καθώς η Σερβία και η Ελλάδα είναι γειτονικές χώρες στα Βαλκάνια, γεγονός που διευκολύνει τις διαπραγματεύσεις. Άλλοι παίκτες, όπως η Ταϊβάν και η αμερικανική εταιρεία Draken International, ενδιαφέρονται επίσης για τα ελληνικά Mirage 2000-5, αλλά η γεωγραφική εγγύτητα θα μπορούσε να ευνοήσει τη Σερβία.

Η αναζήτηση της Σερβίας για εκσυγχρονισμό της Πολεμικής της Αεροπορίας
Ο εκσυγχρονισμός της Σέρβικης Αεροπορίας είναι ένα κρίσιμο ζήτημα.. η οποία επιδιώκει να βελτιώσει την αμυντική της ικανότητα και να αντικαταστήσει τα γηρασμένα αεροσκάφη της. Επί του παρόντος, ο σερβικός στόλος αποτελείται κυρίως από Mikoyan MiG-29SM Fulcrum, ρωσικής σχεδίασης, αεροσκάφη που χρονολογούνται από τη σοβιετική εποχή.

Η απόκτηση δώδεκα Mirage 2000-5 αντιπροσωπεύει μια ευκαιρία για τη Σερβία να αναπληρώσει αυτό το τεχνολογικό έλλειμμα. Τα Mirage 2000-5 είναι εξοπλισμένα με προηγμένα συστήματα, όπως το ραντάρ RDY και τη δυνατότητα μεταφοράς πυραύλων αέρος-αέρος MICA, προσφέροντας σημαντική αεροπορική υπεροχή. Τα “δέλταπτέρυγα” μπορούν να φτάσουν σε μέγιστη ταχύτητα 2,2 Mach (περίπου 2.336 km/h) και η οροφή τους να φτάνει τα 50.000 πόδια.

Με την ενσωμάτωση αυτών των αεροσκαφών, η Σερβία θα επωφεληθεί όχι μόνο από την άμεση βελτίωση των δυνατοτήτων της, αλλά και από τη στρατηγική μετάβαση στον δυτικό εξοπλισμό. Αυτό θα επέτρεπε στους Σέρβους χειριστές  και τεχνικούς να εξοικειωθούν με τα πρότυπα και τις τεχνολογίες του ΝΑΤΟ, διευκολύνοντας έτσι την απόκτηση του Rafale F4.

Αυτή η κίνηση είναι μέρος της ευρύτερης επιθυμίας της Σερβίας να διαφοροποιήσει τις στρατιωτικές της συνεργασίες και να μειώσει την εξάρτησή της από τη Ρωσία. Με την υιοθέτηση γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών, η Σερβία στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα για τη στρατηγική της κατεύθυνση και την επιθυμία της να ενσωματωθεί πιο στενά με τα δυτικά αμυντικά πρότυπα.

Οι διαπραγματεύσεις περιλαμβάνουν οικονομικές και υλικοτεχνικές πτυχές. Το καθοριζόμενο ποσό πώλησης προς το παρόν δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό, Η ενδεχόμενη συμφωνία περιλαμβάνει τα αεροσκάφη, τεχνική υποστήριξη, οπλισμό και εκπαίδευση των Σέρβων πιλότων. Αυτή η ολοκληρωμένη προσέγγιση θα διασφάλιζε την αποτελεσματική ενσωμάτωση του αεροσκάφους στον σερβικό στόλο.

Οι άλλοι παίκτες που ενδιαφέρονται για τα Ελληνικά Mirage 2000-5…
Εκτός από τη Σερβία, άλλοι παίκτες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για το ελληνικό Mirage 2000-5. Η Ταϊβάν, η οποία διαθέτει ήδη στόλο Mirage 2000-5, θα μπορούσε να έχει ενσωματώσει αυτά τα αεροσκάφη χωρίς να απαιτούνται σημαντικές τροποποιήσεις. Ωστόσο, οι διπλωματικές εκτιμήσεις και η γεωγραφική απόσταση καθιστούν αυτήν την επιλογή λιγότερο ευνοϊκή για την Ελλάδα.

Στο παιχνίδι βρίσκεται και η αμερικανική εταιρεία Draken International, η οποία ειδικεύεται σε υπηρεσίες εκπαίδευσης για την αεροπορία. Η εταιρεία χρησιμοποιεί μαχητικά αεροσκάφη για την προσομοίωση απειλών κατά τη διάρκεια στρατιωτικών ασκήσεων. Η απόκτηση του Mirage 2000-5 θα ενίσχυε την ικανότητά του να παρέχει ρεαλιστικές υπηρεσίες στις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ.

Πηγή : https://warwingsdaily.com/serbia-plans-to-acquire-greek-mirage-2000-5s/

 

 

 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *