Η Τσεχία φεύγει από τα Gripen και μπαίνει στα F-35…

 Η Τσεχία φεύγει από τα Gripen και μπαίνει στα F-35…

F-35 Φωτογραφία αρχείου

Η κυβέρνηση της Τσεχικής Δημοκρατίας ενέκρινε την αγορά 24 μαχητικών αεροσκαφών πέμπτης γενιάς Lockheed Martin F-35. Το συμβόλαιο, το οποίο περιλαμβάνει επίσης εκπαίδευση και πυρομαχικά, εκτιμάται ότι αξίζει περίπου 6,5 δισεκατομμύρια δολάρια.

Οι διαπραγματεύσεις είχαν ξεκινήσει τον Ιούλιο του 2022 για την αντικατάσταση των 14 μαχητικών JAS-39 Gripen C/D που είναι επί του παρόντος μισθωμένα από τον Σουηδικό κατασκευαστή Saab έως το 2027, και του τοπικού Aero L-159A ALCA. Η χώρα βρίσκεται επί του παρόντος σε συζητήσεις με τη Saab για παράταση της μίσθωσης έως το 2035.

Η απόκτηση 24 νέων μαχητικών θα δημιουργήσει μια επιπλέον τακτική μοίρα σε σύγκριση με τον σημερινό στόλο μαχητικών της Τσεχικής Αεροπορίας. Οι παραδόσεις θα επεκταθούν μεταξύ 2029 και 2035, με την αεροπορία να αναμένει να επιτύχει πλήρεις επιχειρησιακές δυνατότητες με το F-35 το 2035.

«Κατά την έναρξη των διαπραγματεύσεων πέρυσι, εμείς ως Τσεχία θέσαμε τον όρο ότι θέλουμε να συζητήσουμε τις δυνατότητες βιομηχανικής συνεργασίας προκειμένου να εκμεταλλευτούμε την ευκαιρία της τσεχικής αμυντικής βιομηχανίας να συνεργαστεί με τεχνολογικούς κολοσσούς, όπως η Lockheed Martin και Pratt & Whitney», δήλωσε η υπουργός Άμυνας της Τσεχίας Jana Černochová. «Έχουμε 14 έργα βιομηχανικής συνεργασίας έτοιμα για τσεχικές εταιρείες σε λιγότερο από ένα χρόνο, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας άμεσης εμπλοκής στην παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού για αεροσκάφη F-35».

Η τσεχική αεροδιαστημική βιομηχανία γνώρισε πρόσφατα μια αναζωογόνηση με την επανέναρξη της παραγωγής εκπαιδευτικών L-39 Albatros. Πράγματι, στις 21 Απριλίου 2023, ο Τσέχος κατασκευαστής Aero Vodochody πέταξε με επιτυχία το πρώτο εκπαιδευτικό αεριωθούμενο αεροσκάφος L-39NG , 20 χρόνια αφότου το τελευταίο αεροσκάφος μαζικής παραγωγής του, το L-159 ALCA, έφυγε από τη γραμμή συναρμολόγησης.

Στις 26 Σεπτεμβρίου 2023, το ρουμανικό κοινοβούλιο ανακοίνωσε ότι έλαβε αίτημα για 32 μαχητικά F-35A από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Πηγή : https://www.aerotime.aero/

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *