ΗΠΑ : Μετά την άρνηση της ειδικής βαφής των Ελληνικών F-16, σειρά πήραν οι AGM-158 JASSM…

 ΗΠΑ : Μετά την άρνηση της ειδικής βαφής των Ελληνικών F-16, σειρά πήραν οι AGM-158 JASSM…

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Στις 27 Ιουνίου 2022, η αρμόδια Ειδική Διαρκής Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων & Συμβάσεων της Βουλής, ενημερώθηκε και ενέκρινε μεταξύ άλλων δύο προγράμματα της Πολεμικής Αεροπορίας, που αφορούσαν προμήθειες δύο όπλων: 50 πυραύλους αέρος – επιφανείας AGM-84L Harpoon και 40 πυραύλων αντι-ραντάρ AGM-88E AARGM. Δεκαέξι μήνες μετά, δεν αναφέρεται κάποια εξέλιξη ενώ και στους προσφάτως δημοσιοποιηθέντες πίνακες του Τετραετούς Προγραμματισμού Εξοπλιστικών Δαπανών 2023-2026, τα δύο προγράμματα απουσίαζαν από τα προς συμβασιοποίηση.


Τα δύο προγράμματα, αφορούν δύο από τα τρία όπλα που ενδιαφέρουν την Πολεμική Αεροπορία, προς εξοπλισμό των μαχητικών F-16V. Το τρίτο, αφορά τον πύραυλο μακρού πλήγματος AGM-158 JASSM, που όμως δεν έχει προχωρήσει καν, ώστε να παρουσιασθεί στην Βουλή. Ατύπως, η αμερικανική πλευρά έχει ενημερώσει την Αθήνα ότι δεν είναι αποδεσμεύσιμο γι’ αυτήν (σε αντίθεση ενδεικτικώς με Αυστραλία, Ιαπωνία, Πολωνία) οπότε απαιτούνται συζητήσεις – διαπραγματεύσεις, προς αλλαγή στάσεως.

Λόγω της τουρκικής επιθετικότητας, που στην Ουάσιγκτον μεταφράζεται σε “ελληνοτουρκικές διαφορές”, έχουν επιβληθεί περιορισμοί σε κάποιες πωλήσεις όπλων σε Ελλάδα και Τουρκία. Για τον λόγο αυτόν, σε προγράμματα που εγκρίνονται από την αμερικανική πλευρά, στην σχετική ενημέρωση προς τα αρμόδια κυβερνητικά όργανα, περιλαμβάνεται η τυποποιημένη φράση: «Η προτεινόμενη πώληση δεν θα μεταβάλει την βασική στρατιωτική ισορροπία στην περιοχή».

Οι αποφάσεις αυτές που ως προς τις αεροπορικές δυνάμεις των δύο πλευρών επηρεάζουν άμεσα τις επιχειρησιακές δυνατότητες του κύριου μαχητικού τους, του F-16, αντιμετωπίζονται από την Τουρκία με εφαρμογή ενός συνεπούς προγράμματος αποκτήσεως αυτονομίας σε αεροπορικά όπλα και ηλεκτρονικά. Μάλιστα, όπως δείχνουν τα στοιχεία και έχει περιγράψει ο ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ, αυτά τα βήματα γίνονται με έγκριση των αμερικανικών κυβερνήσεων, στις αναπτυσσόμενες συνεργασίες για μεταφορά τεχνολογίας – τεχνογνωσίας εκ μέρους αμερικανικών εταιρειών.

Η Ελλάδα, καταφεύγει απλώς σε αναζήτηση εναλλακτικών προμηθευτών, όπως το Ισραήλ, που όμως δεν καλύπτουν όλες τις επιχειρησιακές ανάγκες. Η προμήθεια πυραύλων Rampage επί παραδείγματι, δεν μπορεί να θεωρηθεί υποκατάστατο του AGM-158 JASSM. Αυτός είναι και ο λόγος συμπεριλήψεως της προμήθειας και των ισραηλινών όπλων στο ίδιο εξοπλιστικό πρόγραμμα.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *