Η Αεροπορία του Λιμενικού Σώματος ανασυγκροτείται…!

 Η Αεροπορία του Λιμενικού Σώματος ανασυγκροτείται…!

AEGEAN DAUPHIN

Το Λιμενικό Σώμα αποκτά όλο και περισσότερα πτητικά μέσα για να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες όπου έχουν δημιουργηθεί με τις ροές μεταναστών, όσο και με τις “σύγχρονες” απειλές που αντιμετωπίζει  καθημερινά σε όλο το φάσμα των θαλάσσιων συνόρων…  

Δεν είναι μόνο οι κοινές συνεκπαιδεύσεις των Λιμενικών με το Πολεμικό Ναυτικό και τα νέα σκάφη που παραλαμβάνει με αυξημένες επιχειρησιακές δυνατότητες αλλά και η πλήρης επαναφορά της Αεροπορίας του Λιμενικού Σώματος, ταυτόχρονα με την απόκτηση του UAV HERON.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Το Λιμενικό Σώμα επιστρέφει δυναμικά με δικά του μέσα στην επιτήρηση των θαλασσίων συνόρων της χώρας από αέρος, έπειτα από χρόνια απαξίωσης.

Ήταν το 2003-2004 όταν παραμονές των Ολυμπιακών Αγώνων αποφασίστηκε ύστερα από διεθνή διαγωνισμό η ενίσχυση του ΛΣ με έξι ελικόπτερα AEGEAN DAUPHIN για την αποτελεσματικότερη φύλαξη των θαλασσίων συνόρων αλλά και την παροχή βοήθειας σε επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης. Τότε, με την υπογραφή της προμήθειας υπήρξε και συμφωνία για 3ετή υποστήριξη.

Όλα έβαιναν καλώς μέχρι το 2006, οπότε κι έληξε το συμβόλαιο κι έκτοτε τα πτητικά μέσα του ΛΣ αφέθηκαν στην τύχη τους. Από το 2010 κι έπειτα ήταν θαύμα εάν υπήρχε «ενάμισι» ελικόπτερο διαθέσιμο, ενώ η απόπειρα εμπλοκής της ΕΑΒ το 2015 κατέληξε σε αποτυχία, ρίχνοντας στην ουσία χρήματα σε ένα βαρέλι χωρίς πάτο.

Λιμενικό

Από τις αρχές του 2020 αυτή η κατάσταση έχει αρχίσει να αλλάζει.

Ο ίδιος ο υπουργός Ναυτιλίας, Γιάννης Πλακιωτάκης υιοθέτησε όλες τις εισηγήσεις της ηγεσίας του ΛΣ, πίστεψε όραμα των Επιτελών κι έδωσε εντολή για την αναγέννηση της Αεροπορίας Λιμενικού. Δύο χρόνια μετά, με fast – track διαδικασίες, ολοκληρώνεται η αποκατάσταση της επιχειρησιακής ετοιμότητας των επτά αεροσκαφών και των έξι ελικοπτέρων του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, τα οποία τα προηγούμενα χρόνια βρέθηκαν σε σχεδόν πλήρη αδυναμία επιχειρησιακής εκμετάλλευσης, από το νατοϊκό Οργανισμό NSPA (NATO Support and Procurement Agency).

Στο πλαίσιο αυτό, κατά τα έτη 2020-2021 υλοποιήθηκε η προμήθεια και παραλήφθηκαν υλικά, ανταλλακτικά και αναλώσιμα απευθείας από την NSPA συνολικής αξίας περίπου 500.000.00 ευρώ.

Λιμενικό

Επίσης, για να εξασφαλιστεί η αδιάλειπτη και ολοκληρωμένη τεχνική και εφοδιαστική υποστήριξη της Υπηρεσίας Εναέριων Μέσων του ΛΣ-ΕΛΑΚΤ, σε βάθος χρόνου (3+2 έτη), η NSPA προέβη σε διενέργεια διαγωνισμού για την ανάδειξη αναδόχων για την παροχή υπηρεσιών συντήρησης των εναερίων μέσων.

Ο υπουργός έκανε δεκτή την οικονομική προσφορά της NSPA για την παροχή ολοκληρωμένης τεχνικής και εφοδιαστικής υποστήριξης των έξι ελικοπτέρων του ΛΣ-ΕΛΑΚΤ, για χρονικό διάστημα τριών ετών με δικαίωμα παράτασης μέχρι δύο επιπλέον έτη και στις 18 Αυγούστου η NSPA κατακύρωσε τα αποτελέσματα της διαγωνιστικής διαδικασίας, ενώ, εντός των αμέσως επόμενων ημερών, υπογράφεται η σύμβαση με το ανάδοχο.

Αντίστοιχη διαδικασία εξελίσσεται και για τα επτά αεροσκάφη με χρονικό ορίζοντα υλοποίησης τον Οκτώβριο 2022.

Σε σχετικές του δηλώσεις, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης τόνισε:

«Το Λιμενικό Σώμα βρίσκεται καθημερινά στην πρώτη γραμμή για την αντιμετώπιση των παράνομων μεταναστευτικών ροών σε κάθε γωνιά των ελληνικών θαλασσών. Στον αγώνα αυτό ιδιαιτέρως σημαντικός είναι ο ρόλος των επιχειρησιακών μέσων, πολύ περισσότερο των εναέριων, που παρέχουν σαφές πλεονέκτημα στην επιτήρηση του θαλάσσιου επιχειρησιακού πεδίου. Από την πρώτη στιγμή της ανάληψης των καθηκόντων μου, έδωσα εντολή να τερματισθεί η εικόνα της επιχειρησιακής απραξίας του συνόλου σχεδόν των εναέριων μέσων του ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ. Θέσαμε υγιείς βάσεις για να αντιστρέψουμε τη ζοφερή εικόνα ετών και σήμερα βρίσκομαι στην πολύ ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι με την υπογραφή των συμβάσεων τεχνικής και εφοδιαστικής υποστήριξης των αεροσκαφών και των ελικοπτέρων, πολύ σύντομα, τα εναέρια μέσα θα είναι και πάλι έτοιμα να επιχειρήσουν, συμβάλλοντας στην προστασία των θαλάσσιων συνόρων της πατρίδας μας και στον αγώνα για την καταπολέμηση κάθε παράνομης δράσης στις θάλασσές μας».

Πηγή : enikos.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *