“Σε αναστολή λειτουργίας” η Σλοβάκικη Αεροπορία λόγο απόσυρσης των MIG-29

 “Σε αναστολή λειτουργίας” η Σλοβάκικη Αεροπορία λόγο απόσυρσης των MIG-29

MIG-29

Η Σλοβακική Πολεμική Αεροπορία βγάζει σε απόσυρση τα αεροσκάφη MiG-29 της μέχρι τα τέλη Αυγούστου. Από εκείνη τη στιγμή, έως ότου η Σλοβακία παραλάβει τα νέα της F-16, η Πολωνία και η Τσεχική Δημοκρατία θα αναλάβουν να υπερασπιστούν τον σλοβακικό εναέριο χώρο.

Η Σλοβακική Πολεμική Αεροπορία αποχαιρετά το MiG-29 μετά από τρεις δεκαετίες. Ο τύπος πρόκειται να αποσυρθεί σταδιακά έως τα τέλη Αυγούστου όπου από εκέι και πέρα θα αρχίσει η παραλαβή των δεκατεσσάρων αεροσκαφών Lockheed Martin F-16C/D (F-16V) Block 70/72 που παραγγέλθηκαν από το 2018. Η Πολωνία και η Τσεχική Δημοκρατία θα είναι οι χώρες που θα  προστατεύουν από κοινού τον εναέριο χώρο της Σλοβακίας, στο πλαίσιο του υπομνήματος που υπογράφηκε. Η Τσεχική Δημοκρατία θα αρχίσει την αεροπορική αστυνόμευση πάνω από τη Σλοβακία από τον Σεπτέμβριο.

Πολωνικά F-16 για την προστασία του σλοβακικού ουρανού

Οι αναφορές πολλών μέσων ενημέρωσης αναφέρουν επίσης, ότι η Σλοβακία θα μπορούσε ενδεχομένως να παραχωρήσει τον στόλο MiG-29 στην Ουκρανία…  Στις αρχές Ιουλίου, ο Έντουαρντ Χέγκερ, ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας είπε ότι η Μπρατισλάβα θα μπορούσε να στείλει μαχητικά αεροσκάφη MiG-29 και άρματα μάχης σοβιετικής κατασκευής στην Ουκρανία, χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερες  λεπτομέρειες. Μέχρι τώρα, η κυβέρνηση του Heger έχει μεταφέρει τα συστήματα S-300 SAM στην Ουκρανία. Σε αντάλλαγμα η Γερμανία, η Ολλανδία και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αναπτύξει αρκετές συστοιχίες Patriot για την αντιαεροπορική προστασία της Σλοβακίας. Η αξία του πακέτου βοήθειας ορίστηκε σε 69 εκατομμύρια ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των πυραύλων και των ανταλλακτικών.  Το πακέτο βοήθειας της Σλοβακίας για την Ουκρανία περιλαμβάνει επίσης τη μεταφορά άλλου οπλισμού και στρατιωτικού εξοπλισμού, συμπεριλαμβανομένων των πυρομαχικών για τα πυραυλικά συστήματα πυροβολικού Grad/RM-70 των 122 mm. Η Μπρατισλάβα παρείχε επίσης στην Ουκρανία πετρέλαιο και καύσιμα αεροσκαφών. Πρόσφατα πάρθηκε η απόφαση για τη μεταφορά των οβίδων Zuzana 2 που προμηθεύτηκε η Ουκρανία. Η Σλοβακία είχε επίσης δώσει στο Κίεβο 4 ελικόπτερα Mi-17 και 1 Mi-2, προερχόμενα από το στρατιωτικό πλεόνασμα.

 

Δείτε περισσότερα

 

 

 

 

 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *