Στο επίκεντρο τα F-16 Block 30 για την αναβάθμιση τους σε Block 52+

 Στο επίκεντρο τα F-16 Block 30  για την αναβάθμιση τους σε Block 52+

F-16 BLOCK 30

Στο επίκεντρο της επικαιρότητας έχουν βρεθεί τις τελευταίες ημέρες τα F-16 Block 30 της Πολεμικής Αεροπορίας, καθώς το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ψάχνει λύσεις για την αναβάθμισή τους…

Τα συγκεκριμένα αεροσκάφη μετά και την απόφαση αναβάθμισης των Block 52 σε επίπεδο Viper, είναι τα μόνα αεροσκάφη που θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα χωρίς το σύστημα Link 16…Οι Επιτελείς της Πολεμικής Αεροπορίας, έχουν επικεντρωθεί σε αυτό το κομμάτι που είναι και καθοριστικό για την  βιωσιμότητα του συγκεκριμένου τύπου, στις επιχειρήσεις συνεργασίας με τους άλλους τύπους αεροσκαφών.

Περισσότερες λεπτομέρειες και διευκρινίσεις σχετικά με το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των F-16 Block 50 – Τι πραγματικά ισχύει με τη διαδικασία εκσυγχρονισμού. Σε συνέχεια των δημοσιευμάτων με αναφορές στον εκσυγχρονισμό των F-16 Block 50, επανερχόμαστε στο θέμα, από τη στιγμή που το θεωρούμε μεγάλης σημασίας για την ελληνική άμυνα. Ο εκσυγχρονισμός και αυτών των 38 αεροσκαφών, δημιουργεί μία κρίσιμη μάζα 121 εκσυγχρονισμένων μαχητικών που μπορούν να αξιοποιήσουν σύγχρονα αερομεταφερόμενα όπλα, αλλά και να λειτουργήσουν ως ο συνδετικός κρίκος της Πολεμικής Αεροπορίας με το μέλλον.

Του Στέργιου Δ. Θεοφανίδη

Το πρώτο που θα πρέπει να επισημανθεί είναι ότι δεν υπάρχει απόφαση εκσυγχρονισμού των F-16 Block 50 στο επίπεδο Viper. Το κόστος θα είναι σχεδόν διπλάσιο και ο χρόνος που θα απαιτηθεί αρκετά μεγαλύτερος, δεδομένου ότι θα χρειαστεί να κατασκευαστεί πρωτότυπο και να εκτελεστούν εκτεταμένες δοκιμές στις ΗΠΑ. Το κόστος είχε υπολογιστεί σε 900 εκατομμύρια δολάρια το 2018. Τότε δηλαδή που τα Block 50 είχαν περιληφθεί στην αμερικανική LOA για τον εκσυγχρονισμό των Block 52+ και Block 52+ Advanced σε Viper. Προς το παρόν επομένως, αυτό που ισχύει είναι ότι τα Block 50 θα αναβαθμιστούν σε Block 50M.

Σε ό,τι αφορά στην ένταξη του προγράμματος σε αυτό του εκσυγχρονισμού των Block 52+ και Block 52+ Advanced σε Viper, προκειμένου να εξοικονομηθεί πολύτιμος χρόνος, η πρόταση του ΥΠΕΘΑ είναι όντως αυτή. Δηλαδή ο εκσυγχρονισμός των Block 50 να ενταχθεί στην υπάρχουσα Διακρατική Συμφωνία για την αναβάθμιση σε VIPER, κατά κύριο λόγο για να είναι λιγότερο χρονοβόρα η επεξεργασία του αιτήματος από τις αρχές των ΗΠΑ και έτσι να απαιτηθεί μικρότερος χρόνος για την αποστολή της απάντησης LoA.

Το πρόγραμμα σύμφωνα με το ΥΠΕΘΑ δεν θα περιλαμβάνει SSI (Security of Supplies & Information), (αντικαθιστούν τα αντισταθμιστικά – offsets) υπό την αυστηρή έννοια του όρου, αλλά θα έχουν τη μορφή εκτέλεσης εργασιών για την κατασκευή νέων υποδομών στην 111 Πτέρυγα Μάχης και την αναβάθμιση παλιότερων, προκειμένου να υλοποιηθεί ο εκσυγχρονισμός των Block 50 εκεί, με μέσα και προσωπικό της ΠΑ. Τα έργα θα γίνουν μετά από σχετικό διαγωνισμό της LM και με ευθύνη αυτής. Φυσικά η έγκριση του ΥΠΕΘΑ θα είναι απαιτούμενη.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *