Τα Καταριανά Mirage 2000-5EDA/DDA στο μικροσκόπιο της ΠΑ, τα συν και τα πλην των αεροσκαφών…

 Τα Καταριανά  Mirage 2000-5EDA/DDA στο μικροσκόπιο της ΠΑ, τα συν και τα πλην των αεροσκαφών…

Mirage 2000-5EDA/DDA της Αεροπορίας του Κατάρ. Πόσο κατάλληλα είναι για την Πολεμική Αεροπορία; Το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να επισημανθεί, είναι το γεγονός ότι σε σχέση με τα Mirage 2000-9 της Αεροπορίας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, που είναι πανομοιότυπα (όσα δεν έχουν εκσυγχρονιστεί) από πλευράς εξοπλισμού πτήσης και αποστολής με τα ελληνικά -5Mk.2, τα -5ΕDA/DDA είναι μαχητικά με σημαντικές διαφορές και ίδιας διαμόρφωσης με τα πρώτης γενιάς -5 που κατασκευάστηκαν και δεν είναι άλλα από τα γαλλικά -5F και τα Mirage 2000 – 5EI/DI της Αεροπορίας της Ταϊβάν.

Του Στέργιου Δ. Θεοφανίδη

Το ότι τα -9 των ΗΑΕ που δεν έχουν εκσυγχρονιστεί είναι η ιδανικότερη επιλογή για την Πολεμική Αεροπορία, δεν είναι συμπέρασμα του DP, ούτε βέβαια και ευσεβής πόθος… Είναι το λογικό συμπέρασμα της ίδιας της Πολεμικής Αεροπορίας. Για τους λόγους που αναλύονται στο παλιότερο σχετικό αφιέρωμα του DP, στο οποίο παραπέμπει ο ενεργός σύνδεσμος.

Επίσης, είμαστε υποχρεωμένοι να επαναλάβουμε για όσους επιμένουν να μην αντιλαμβάνονται την πραγματικότητα, το ακόλουθο… και πολύ σημαντικό: Τα Mirage 2000-9 που δεν έχουν εκσυγχρονιστεί (περί τα 20 – 25 αεροσκάφη), θα είναι διαθέσιμα προς πώληση πολύ νωρίτερα από την παραλαβή των Rafale F4 που έχει παραγγείλει σε 80 μονάδες η μικρή αραβική χώρα (ΗΑΕ).

Αυτά τα μαχητικά βολιδοσκόπησε με σκοπό να αποκτήσει η ελληνική πλευρά τα τελευταία χρόνια, μέσω επαφών που είχε με αξιωματούχους των ΗΑΕ σε πολιτικό και στρατιωτικό επίπεδο. Στη μη εκσυγχρονισμένη τους μορφή, η αγορά 16 έως και 20 μονάδων θα έδινε τη δυνατότητα στην Πολεμική Αεροπορία να συγκροτήσει άμεσα δύο ενισχυμένες πολεμικές Moίρες, πανομοιότυπων –επαναλαμβάνουμε– Mirage 2000-5Mk2/-9.

Τα Mirage 2000-5EDA/DDA του Κατάρ που παραλαμβάνει 36 Rafale F3R, ισάριθμα F-15QA και 24 Eurofighter-Typhoon, είναι μόλις 12 αεροσκάφη. Εννέα μονοθέσια -5EDA και τρία διθέσια -5DDA. Θα ήταν χρήσιμα στην Πολεμική Αεροπορία αν ήταν τουλάχιστον 20 έως 22 για τη συμπλήρωση δύναμης μίας τουλάχιστον πολεμικής Μοίρας. Όσο για τη Γαλλία που διαθέτει παρόμοιας διαμόρφωσης Mirage 2000-5F και την Ταϊβάν, θα πρέπει να θεωρείται από ελάχιστα πιθανή έως και αδύνατη η πώληση τέτοιων μαχητικών με σκοπό να συγκροτήσουμε δύο Μοίρες -5.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *