Νέες πληροφορίες για το πρόγραμμα των Ελληνικών F-35…

 Νέες πληροφορίες για το πρόγραμμα των Ελληνικών F-35…

Με αφορμή την ανακοίνωση του State Department για πιθανή πώληση μαχητικών F-35 στην Τσεχία αλλά και την πρόθεση προμήθειας επιπλέον μίας μοίρας από το Ισραήλ το enikos.gr ρώτησε και σας μεταφέρει τι συμβαίνει με τα ελληνικά μαχητικά.


Του Χρήστου Μαζανίτη

Η ανακοίνωση του State Department στις 29 Ιουνίου για έγκριση πιθανής πώλησης μίας μοίρας μαχητικών F-35 προς την Τσεχία έναντι 5,62 δις $ άνοιξε μία – αδικαιολόγητη όπως φαίνεται – συζήτηση στην Ελλάδα σχετικά με παζάρι των ΗΠΑ με τη χώρα μας για υποχωρήσεις έναντι της Τουρκίας κτλ.

Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα με τη σειρά. Στην ανακοίνωσή του το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει: «Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ενέκρινε πιθανή πώληση στην Τσεχική Δημοκρατία αεροσκαφών F-35, πυρομαχικών και συναφούς εξοπλισμού αξίας έως και 5,62 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η προτεινόμενη πώληση θα βελτιώσει τις αμυντικές δυνατότητες της Τσεχικής Δημοκρατίας και θα υποστηρίξει τις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ προστατεύοντας από σύγχρονες απειλές και διατηρώντας σταθερή παρουσία στην περιοχή».

Αυτόματα, δημιουργήθηκαν συνειρμοί ότι η Ελλάδα μπαίνει στον «πάγο» για το πρόγραμμα των F-35, το οποίο οδηγείται αν όχι σε ακύρωση τουλάχιστον σε αναβολή, μέχρι να καταλήξει κάπου το παζάρι με την Τουρκία, τόσο για το θέμα με την Σουηδία όσο και της προμήθειας νέων F-16 και πακέτων αναβάθμισης σε Viper.

Ωστόσο, οι ΗΠΑ έχουν διαμηνύσει ότι ειδικότερα για το θέμα των μαχητικών 5ης γενιάς για την Τουρκία, το κεφάλαιο έκλεισε από τη στιγμή που προμηθεύτηκε και έθεσε σε λειτουργία το ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα S-400. Οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη χώρα και η εκδίωξη από το πρόγραμμα συμπαραγωγής είναι αποφάσεις που δεν αλλάζουν με τα υπάρχοντα δεδομένα, αφού υπάρχει έγκριση του Κογκρέσου και των επιτροπών του.

Για το αίτημα προμήθειας 40 νέων F-16 και πακέτων αναβάθμισης, η Ελλάδα έχει ξεκαθαρίσει ότι είναι θέμα που δεν την αφορά. Το πρόβλημα η Τουρκία το έχει με την συμπεριφορά της και κατά συνέπεια με το Κογκρέσο, όπου βρίσκει σθεναρή αντίσταση. Και σίγουρα η στάση της με την Σουηδία ή οι σχέσεις της με την Ρωσία και η άρνηση επιβολής των κυρώσεων λόγω του πολέμου στην Ουκρανία κάθε άλλο παρά την ευνοούν.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *