Το «πάρτι» των αιθέρων, οι αετοί και ο λαγός

 Το «πάρτι» των αιθέρων, οι αετοί και ο λαγός

Την πρώτη φορά, στην κρίση του Oruc Reis, οι Τούρκοι δεν αντελήφθησαν, όσο κι αν προσπάθησαν, τα ελληνικά μαχητικά που πήγαιναν στην Κύπρο τα οποία πέταξαν μάλιστα πάνω από τα τουρκικά πολεμικά πλοία στην περιοχή. Από τότε μόλις ακούν άσκηση «Ευνομία», με τη συμμετοχή ελληνικών (αλλά και γαλλικών) αεροσκαφών στο FIR Λευκωσίας στήνουν καρτέρι στα σύνορα των δύο FIR, μόνον που δεν γνωρίζουν ότι και οι Έλληνες πιλότοι των μαχητικών (οι «αετοί», όπως τους ονομάζουν») παίρνουν τα μέτρα τους. Κάθε φορά διαφορετικά, κάθε φορά το ίδιο αποτελεσματικά (ο βασικός κανόνας άλλωστε της αεροπορικής υπεροχής είναι ότι το όποιο σενάριο κι αν είχε υλοποιηθεί, ποτέ δεν επαναλαμβάνεται).

Όταν έχουν ήδη λοκαριστεί από ελληνικά μαχητικά

Ξέρουν λοιπόν και ξεγελούν τους Τούρκους, οι οποίο νομίζουν ότι έχουν να αντιμετωπίσουν δύο ελληνικά F-16 και ξαφνικά πετάγονται μπροστά τους τέσσερα, καμιά φορά και έξι. Τα βάζουν τα τουρκικά ανάμεσά τους και αρχίζει, όπως θα έλεγε και ο συγχωρεμένος Λουκιανός Κηλαηδόνης, το… ματς. Ο Τούρκοι πιλότοι αρχίζουν, τότε, να συνεννοούνται με τον ασύρματο μεταξύ τους. Τι λένε; «Είναι τέσσερις, τέσσερις, όχι δύο» ή όταν γίνουν ακόμα πιο σκούρα τα πράγματα ακούγεται το «έλα κοντά μου» να λέει ο Τούρκος αρχηγός του σμήνος στον έτερο Τούρκο πιλότο «και μην μιλάς». Και όταν τα πράγματα δυσκολέψουν ακόμα περισσότερο με τον Έλληνα πιλότο να τον έχει στην ουρά, ε, τότε προφασίζονται ότι μένουν από καύσιμα και πάμε για προσγείωση, στο Ντόλαμαν. Αν τους αφήσουν τελικά οι ανώτεροί τους να προσγειωθούν εκεί γιατί ο πολλές φορές, τους δίνουν εντολές «παραμείνετε στις θέσεις σας». Αλλά για ποιο λόγο να παραμείνουν στις θέσεις τους; Ήδη είχαν «λοκαριστεί» από ελληνικά μαχητικά.

Ξαφνικά εμφανίζεται μια τετράδα ελληνικών F-16…

Δύο περιπτώσεις μία κοντά στο Καστελλόριζο (στα σύνορα με το FIR Λευκωσίας) και η άλλη κατά τη διάρκεια ολοκλήρωσης της Τετραμερούς Αεροναυτικής Άσκησης με την επωνυμία «EUNOMIA 3-22», που πραγματοποιήθηκε στην Ανατολική Μεσόγειο, συνέβησαν τα πιο πάνω περιστατικά. Όλα αυτά στο πλαίσιο της Συντονισμένης Τετραμερούς Πρωτοβουλίας QUAD Ελλάδας, Γαλλίας, Ιταλίας και Κύπρου. Ένας κλειστός σχηματισμός τεσσάρων οπλισμένων (με πυραύλους αέρος- αέρος) μαχητικών ελληνικών F-16 εμφανίστηκε ξαφνικά να πετά ανατολικά στο FIR Λευκωσίας, εντός των τμημάτων που είχαν δεσμεύσει με NAVTEX για την άσκηση. Η τετράδα πέταξε σε πολύ χαμηλό ύψος από Κρήτη μέχρι Κύπρο και όταν η τουρκική αεράμυνα το αντιλήφθηκε, τα μαχητικά εμφανίστηκαν στο FIR Λευκωσίας, ανατολικά της Λεμεσού, κατά τη διάρκεια της κορύφωσης της άσκησης.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *