Μέχρι τον Ιανουάριο του 2024 οι πρώτες παραλαβές των MH-60R

 Μέχρι τον Ιανουάριο του 2024 οι πρώτες παραλαβές των MH-60R

060519-N-7981E-038 Pacific Ocean (May 19, 2006) – An SH-60B Seahawk assigned to the Saberhawks of Helicopter Anti-submarine Squadron Light Four Seven (HSL-47) prepares to land aboard the Nimitz-class aircraft carrier USS Abraham Lincoln (CVN 72). Lincoln and embarked Carrier Air Wing 2 (CVW-2) are currently underway in the Western Pacific operating area. U.S. Navy photo by Photographer’s Mate Airman James R. Evans (RELEASED)

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Μπορεί οι αποφάσεις για τις κύριες μονάδες κρούσεως του Πολεμικού Ναυτικού να καθυστερούν ακόμη αλλά φθάνει ο καιρός που θα αρχίσουν να αποδίδουν καρπούς οι αποφάσεις που ελήφθησαν τα προηγούμενα χρόνια ως προς τις ανθυποβρυχιακές ικανότητες με εναέρια μέσα. Με την είσοδο του β΄ εξαμήνου του τρέχοντος έτους, άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για την παραλαβή των πρώτων ελικοπτέρων ανθυποβρυχιακού πολέμου MH-60R, που από το 2024 θα ενταχθούν στην δύναμη της Διοίκησης Αεροπορίας Ναυτικού (ΔΑΝ). Ενώ οι προετοιμασίες βρίσκονται σε εξέλιξη, τον Σεπτέμβριο αναμένεται να επιστρέψουν οι πρώτοι δύο ιπτάμενοι που εκπαιδεύονται στον τύπο στις ΗΠΑ, για να ακολουθήσουν άλλοι δύο τον Νοέμβριο.

Η παραλαβή των πρώτων ελικοπτέρων, αναμένεται να γίνει είτε τον προσεχή Δεκέμβριο, είτε τον Ιανουάριο του 2024. Όπως έχει γράψει ο ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ, θα αφορά τα 3 ελικόπτερα της δεύτερης LOA που υπεγράφη στις 30 Απριλίου 2021 ως άσκηση δικαιώματος προαιρέσεως της πρώτης, η οποία υπεγράφη στις 29 Ιουλίου 2020 για 4 ελικόπτερα. Τα ελικόπτερα αναμένεται να καταφθάσουν στην Ελλάδα αεροπορικώς, φορτωμένα σε αεροπλάνο στρατηγικών μεταφορών τύπου C-17 ή C-5, που θα προσγειωθεί σε βάση της Πολεμικής Αεροπορίας.

Ωστόσο, αυτή δεν είναι παρά μόνο η αρχή αφού τα πληρώματα των ελικοπτέρων πρέπει να εμπλακούν σε εκπαίδευση επιπλέον συναδέλφων και εντατικές ασκήσεις ώστε η μονάδα να είναι πλήρως επιχειρησιακή με τα νέα συστήματα και όπλα. Τα αποτελέσματα αυτά θα αρχίσουν να φαίνονται από το τέλος του 2024.

Με την παραλαβή των 3 πρώτων ελικοπτέρων, εκτιμάται ότι θα αποσυρθούν οριστικώς τα ελάχιστα AB-212 που έχουν απομείνει και αξιοποιούνται ακόμη.

Διαβάστε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *