ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ 2023 : Σε εφαρμογή τέθηκε χθες το πρωτόκολλο «Renegade» [vid]

 ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ 2023 : Σε εφαρμογή τέθηκε χθες το πρωτόκολλο «Renegade» [vid]

Φωτογραφία Αρχείου RANAGADE

Σε εφαρμογή τέθηκε χθες το πρωτόκολλο «Renegade» με αεροπλάνο της πολιτικής αεροπορίας, κατά τη διάρκεια της άσκησης ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ, με την Πολεμική Αεροπορία να απογειώνει μαχητικά έτοιμα για την αντιμετώπιση κάθε σεναρίου.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Η μεγάλη πανεθνική διακλαδική άσκηση ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ 23 που βρίσκεται σε εξέλιξη περιλαμβάνει την αντιμετώπιση κάθε δυνατού σεναρίου κρίσης που μπορεί να λάβει χώρα.

Η ιδιαιτερότητα της φετινής ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ είναι ότι πραγματοποιείται ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η μεγάλη κινητοποίηση των Ενόπλων Δυνάμεων για συνδρομή στην αντιμετώπιση των καταστροφών από τις πλημμύρες σε Θεσσαλία, Μαγνησία και Εύβοια.

Χθες, 28 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr, τη στιγμή που ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος μετέβη στην Αίθουσα Επιχειρήσεων Παλλαϊκής Άμυνας – Πολιτικής Σχεδίασης Εκτάκτων Αναγκών (ΑΙΘΕΠΙΧ/ΠΑΜ-ΠΣΕΑ) του ΓΕΕΘΑ, στην οποία ασκούνται οι εκπρόσωποι των φορέων της Κεντρικής Διοίκησης, σενάριο Renegade με αεροπλάνο γεμάτο επιβάτες από το εξωτερικό που είχε εισέλθει στο ελληνικό FIR ήταν σε εξέλιξη.

Σύμφωνα με το σενάριο, το αεροπλάνο που εισήλθε στο FIR Αθηνών δεν απαντούσε στις κλήσεις ασυρμάτου με αποτέλεσμα να εκκινήσουν από την Πολεμική Αεροπορία όλες οι σχετικές διαδικασίες, με την επίβλεψη του ΓΕΕΘΑ και το Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας (ΑΤΑ) να αναλαμβάνει την εκτέλεση της αποστολής.

Άμεσα δόθηκε εντολή απογείωσης ενός ζεύγους οπλισμένων μαχητικών αεροσκαφών, τα οποία βρίσκονταν σε κατάσταση Readiness, όπως προβλέπεται από τη σχετική διαδικασία.

Το πρωτόκολλο «Renegade» είναι μια διαδικασία που ακολουθείται σε ολόκληρο τον κόσμο μετά την 11η Σεπτεμβρίου του 2000 και τα γεγονότα στους Δίδυμους Πύργους. Προβλέπει την πτήση του αεροσκάφους στο οποίο υπάρχει απειλή με συνοδεία πολεμικών αεροσκαφών αποκλειστικά πάνω από θάλασσα ή πάνω από μη κατοικημένη περιοχή.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *