S – 300 έτοιμοι για πυροδότηση και η “ατζέντα” του Ρώσου υπουργού Άμυνας στην Αθήνα

 S – 300 έτοιμοι για πυροδότηση και η “ατζέντα” του Ρώσου υπουργού Άμυνας στην Αθήνα

Μετά από πολύχρονη αναμονή ,αμέτρητες αναβολές και προβλήματα ,φαίνεται οτι τα ψέμματα τελείωσαν και σε λιγότερο από 10 ημέρες οι ελληνικοί S – 300 θα κάνουν την πρώτη τους βολή.

Η βεβαιότητα προκύπτει και απ΄ όσα ανακοινώθηκαν από τη Μόσχα πριν από 48 ώρες με αφορμή την επίσκεψη του Ρώσου υπουργού Άμυνας

Σεργκέι Σοϊγκού, σήμερα και αύριο στην Αθήνα.

Το θέμα της πρώτης δοκιμαστικής βολής των S – 300 έχει “κλειδώσει” εδώ και καιρό και οι υπουργοί Ελλάδας και Ρωσίας στην συνάντησή τους αναμένεται να ξεκινήσουν απ΄ αυτό τη “νέα εποχή” στην ελληνορωσική αμυντική συνεργασίας . Εποχή που περιέγραψε στις δηλώσεις του στη Μόσχα ο

αναπληρωτής υπουργός Άμυνας της Ρωσίας Ανατόλι Αντόνοφ:

«Η επίσκεψη θα είναι, όπως πάντα, δυναμική, σύντομη, συμπιεσμένη και γεμάτη με συγκεκριμένες συναντήσεις και συνομιλίες. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι μετά από αυτήν την επίσκεψη η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών θα αυξηθεί γρήγορα και με “ιπτάμενους” ρυθμούς προς τα εμπρός», είπε μεταξύ άλλων ο κ.Αντόνοφ.

Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα του NATO η οποία διαθέτει στο οπλοστάσιό της οπλικά συστήματα πρώτης γραμμής για την άμυνά της. Η επιλογή της είχε ενοχλήσει τη Δύση . Η Μόσχα από την άλλη δείχνει συχνά να δυσφορεί από το γεγονός ότι μετά από εκείνο το “κύμα αγορών” από την Ρωσία, η Ελλάδα έδειξε απρόθυμη να δώσει συνέχεια. Το ναυάγιο της αγοράς τεθωρακισμένων BMP είναι το πιο ενδεικτικό παράδειγμα αυτής της απροθυμίας, η οποία “καλύφθηκε” με την δικαιολογία της οικονομικής κρίσης και του υψηλότατου κόστους της αγοράς.

Η επίσκεψη του Ρώσου υπουργού Άμυνας γίνεται σε μία περίοδο που η Ελλάδα στον τομέα των εξοπλισμών της βρίσκεται πιεζόμενη από την άσχημη κατάσταση της οικονομίας της αλλά και απο την “αμερικανική επίθεση εξοπλιστικής φιλίας” των ΗΠΑ με την μορφή “παραχωρήσεων” οπλικών συστημάτων. Η ισορροπία που θα κληθεί να διατηρήσει ο ΥΕΘΑ Δημήτρης Αβραμόπουλος στις συνομιλίες του με τον Ρώσο ομόλογό του θα είναι οπωσδήποτε πολύ λεπτή.

Η Ρωσία δεν θα πάψει να πιέζει για να πουλήσει εξοπλισμούς στην Ελλάδα. Τα ανοίγματά της στην “γειτονιά” μας είναι πλέον ορατά. Προσπάθησε να πουλήσει ανεπιτυχώς S-300 στη Τουρκία και τώρα συζητά σοβαρά με την Αίγυπτο για το ίδιο πράγμα. Σταθερά προηθεύει τη Συρία και πούλησε μετά από περιπέτειες S- 300 στο Ιράν. Δεν πρέπει βέβαια ποτέ να ξεχνά ότι η Ελλάδα υπήρξε για αρκετά χρόνια η “καλύτερη βιτρίνα” της για τα “προϊόντα” της.

Η Ελλάδα δεν έχει κανένα λόγο να μην συζητά με τη Ρωσία και στο επίπεδο των εξοπλισμών. Αλλά πάντα με μια προϋπόθεση: Να συζητά για ότι πραγματικά την ενδιαφέρει και ότι πραγματικά χρειάζεται και όχι για ότι θέλουν να τους πουλήσουν. Αυτό αφορά όχι μόνο τις συζητήσεις με τη Ρωσία αλλα με όσους επιχειρούν να μας κάνουν ή να μας διατηρήσουν πελάτες. Αλλά σήμερα και αύριο απέναντί του ο Έλληνας ΥΕΘΑ θα έχει το Ρώσο υπουργό Άμυνας. Ο οποίος είναι βέβαιο ότι στην ατζέντα του θα έχει και εξοπλισμούς.

Διαβάστε ακόμη:

“Αμυντική συμφωνία με Ελλάδα” ανακοίνωσαν οι Ρώσοι – Ο υπουργός Άμυνας τη Δευτέρα στην Αθήνα

Η Α’ βολή των S-300 στην Κρήτη στις 11 Δεκεμβρίου

Πηγή: http://www.onalert.gr/

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *