«ΣΑΛΑΜΙΝΙΑ 2023» Επί 2.500 χρόνια αποτελεί αντικείμενο μελέτης και θαυμασμού σε ολόκληρο τον κόσμο. [pics]

 «ΣΑΛΑΜΙΝΙΑ 2023» Επί 2.500 χρόνια αποτελεί αντικείμενο μελέτης και θαυμασμού σε ολόκληρο τον κόσμο. [pics]

Η ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΔΙΕΘΝΩΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΙΔΕΩΝ ΚΑΙ ΑΞΙΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ 60 ΚΡΑΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΜΠΝΕΥΣΤΗ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΕΛΛΗΝΑ ΚΑΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΕΣΒΗ ΚΥΡΙΑΚΟ ΜΑΡΙΔΑΚΗ

Προς τιμήν της ιστορικής επετείου της Ναυμαχίας της Σαλαμίνας, της μεγαλύτερης νίκης στην παγκόσμια ιστορία το παρόν έδωσαν πρόσωπα του πολιτικού και του θεσμικού γίγνεσθαι της χώρας μας την Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου στο Μνημείο του αγνώστου στρατιώτη.

Με έντονο το αίσθημα της εθνικής υπερηφάνειας και υπό το άκουσμα του εθνικού ύμνου, ο Δήμαρχος Σαλαμίνας κ. Γιώργος Παναγόπουλος , κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, ενώ ακολούθησαν το τελετουργικό και οι υπόλοιποι εκπρόσωποι των σωμάτων ασφαλείας , φορέων , του ΑΓΕΕΘΑ, πρέσβεις, εκπρόσωποι πρεσβειών ,διεθνών οργανισμών, Ελλήνων και ξένων αξιωματούχων ,του Περιφερειάρχη Αττικής με την τιμητική παρουσία του αγήματος και της στρατιωτικής μουσικής μπάντας του Πολεμικού μας Ναυτικού.

Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Ιωάννης Κεφαλογιάννης παρέστη χτες, Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2023, ως εκπρόσωπος του Πρόεδρου της Ελληνικής Κυβέρνησης, στην κεντρική εκδήλωση που διοργάνωσε ο Δήμος Σαλαμίνας για τα «ΣΑΛΑΜΙΝΙΑ 2023», προς τιμήν της ιστορικής επετείου για την Ναυμαχία της Σαλαμίνας.

Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Καματερό Σαλαμίνας παρέστησαν επίσης ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Ιωάννης Δρυμούσης ΠΝ καθώς και εκπρόσωποι της Βουλής των Ελλήνων, της Περιφερειακής και την Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των Γενικών Επιτελείων των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας και πρεσβειών.

Κατά την διάρκεια της τελετής ο κ. Κεφαλογιάννης είχε την χαρά να βραβεύσει τον Σαλαμίνιο Πρωταθλητή Κωπηλασίας, με πολλές διακρίσεις, Δημήτρη Παπάζογλου.

Στον χαιρετισμό του ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας ανέφερε:

«Αξιότιμε κύριε Εκπρόσωπε της Βουλής των Ελλήνων

Αξιότιμοι κύριοι Βουλευτές

Αξιότιμε κύριε Περιφερειάρχη

Αξιότιμε κύριε Δήμαρχε Σαλαμίνας

Αξιότιμε κύριε Δήμαρχε Μεγάρων

Αξιότιμε κύριε Αρχηγέ του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού

Κυρίες και Κύριοι

Με ιδιαίτερη συγκίνηση βρισκόμαστε σήμερα σε μια από τις πιο ιστορικές περιοχές της χώρας μας, για να τιμήσουμε ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα της παγκόσμιας ιστορίας. Τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας.

Ένα ιστορικό γεγονός, που επί 2.500 χρόνια αποτελεί αντικείμενο μελέτης και θαυμασμού σε ολόκληρο τον κόσμο.

Η αξία της Ναυμαχίας δεν έγκειται, απλά, στη σημασία της ως μίας ακόμα μεγάλης νίκης των προγόνων μας.

Ο στρατηγικός χαρακτήρας και η πραγματική αξία της εντοπίζεται στο γεγονός ότι, χωρίς αυτήν, θα είχε αποτύχει μια για πάντα το ριζοσπαστικό εγχείρημα της Αθήνας με την δημοκρατία.

Χωρίς αυτήν, δεν θα είχαν υπάρξει οι πρόσφορες συνθήκες για την δημιουργία του «χρυσού αιώνα» της Αθήνας, που αποτελεί μέχρι σήμερα τη βάση του δυτικού πολιτισμού.

Με τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας, η Ελλάδα λειτούργησε ως ο Προμαχώνας της Ευρώπης.

Η νίκη των αρχαίων Ελλήνων αναμφίβολα άλλαξε την πορεία της παγκόσμιας ιστορίας.

Σε αυτή την κρίσιμη καμπή της ιστορίας μας, οι πρόγονοί μας βρέθηκαν ενωμένοι.

Ο Θεμιστοκλής, ο Αριστείδης, ο Ευρυβιάδης και πολλοί άλλοι, ήταν οι ήρωες που όχι μόνο διακρίθηκαν, αλλά πολέμησαν γενναία και με αποφασιστικότητα, συναισθανόμενοι τον κίνδυνο που αντιμετώπιζε η κοινή τους πατρίδας και ο πολιτισμός τους.

Σήμερα, η ανάμνηση αυτής της ιστορικής ναυμαχίας μάς υπενθυμίζει ότι η ενότητα και η αλληλεγγύη είναι τα ισχυρότερα όπλα που έχει το έθνος μας στην προσπάθειά μας να αντιμετωπίσουμε τις διάφορες προκλήσεις.

Όπως οι αρχαίοι Έλληνες ενωμένοι αντιμετώπισαν την απειλή της περσικής επεκτατικότητας, έτσι και εμείς σήμερα πρέπει να σταθούμε ενωμένοι ενάντια σε οτιδήποτε μπορεί να απειλήσει τις αξίες και την ελευθερία μας.

Παράλληλα, μας διδάσκει ότι η αποφασιστικότητα και η αυτοπεποίθηση είναι οι πυλώνες που μπορούν να υπερνικήσουν κάθε δυσκολία.

Οι αρχαίοι Έλληνες, χάρη σε αυτές τις αρετές, οδηγήθηκαν σε αυτή τη λαμπρή νίκη, ακόμα και όταν οι πιθανότητες ήταν εναντίον τους.

Και εμείς λοιπόν, οι σύγχρονοι Έλληνες, πρέπει να προσεγγίζουμε τις προκλήσεις με την ίδια αποφασιστικότητα και το ίδιο πνεύμα αντίστασης.

Το ένδοξο πολεμικό μας ναυτικό, οφείλει να έχει ως πυξίδα το λαμπρό αυτό παράδειγμα των προγόνων μας, ώστε να συνεχίσει να αποτελεί στυλοβάτη της εδαφικής μας ακεραιότητας και της εθνικής μας ανεξαρτησίας.

Ας διατηρήσουμε στην ψυχή και στο μυαλό μας την ανάμνηση αυτού του λαμπρού γεγονότος, της Ναυμαχίας της Σαλαμίνας, αλλά και των ένδοξων ηρώων της.

Ας τη θυμόμαστε ως ένα σύμβολο αντίστασης και ελευθερίας, που θα εμπνεύσει τις γενιές που έρχονται να σταθούν απέναντι σε κάθε πρόκληση, με το ίδιο πάθος και την ίδια αποφασιστικότητα που έδειξαν και οι πρόγονοί μας.

Σας ευχαριστώ πολύ.»

 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *