“Ταμάμ” τους έκατσε : Αναβάθμιση Τούρκικων F-16V “από την πίσω πόρτα”…

 “Ταμάμ” τους έκατσε : Αναβάθμιση Τούρκικων F-16V “από την πίσω πόρτα”…

Παραβιάσεις – Παραβάσεις

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Στις 13 Ιουλίου, η τουρκική Προεδρία Αμυντικής Βιομηχανίας (SSB) συμβασιοποίησε το πρόγραμμα ÖZGÜR 2, που αφορά αναβάθμιση των υφισταμένων μαχητικών F-16 Block 30TM/40M/50M και ως δεύτερη φάση του προγράμματος ÖZGÜR, προβλέπει τον εφοδιασμό των αεροπλάνων με ηλεκτρονικά συστήματα. Εξ αυτών, κύρια συστατικά είναι εγχώριας αναπτύξεως ραντάρ τεχνολογίας AESA και υπολογιστής αποστολής.

Έχουμε εξηγήσει στο παρελθόν ότι το πρόγραμμα ÖZGÜR υλοποιείται σε συνεργασία με αμερικανικές εταιρείες, η οποία εγκρίθηκε ως αντάλλαγμα από τις ΗΠΑ στην συγκατάθεση της Τουρκίας τον Σεπτέμβριο του 2011 για την εγκατάσταση στο έδαφός της σταθμού ραντάρ εγκαίρου προειδοποιήσεως AN/TPY-2, ως μέρος του σχεδιασμού του ΝΑΤΟ για την αντιβαλλιστική άμυνα της Ευρώπης. Η συνεργασία με αμερικανικές εταιρείες αφορούσε προτίστως την παραχώρηση τεχνολογίας πηγαίων κωδικών του υπολογιστή αποστολής του F-16 Block 30 προς ανάπτυξη εγχώριου υπολογιστή αποστολής με την BAE Systems, την διαμόρφωση “ψηφιακού” πιλοτηρίου κ.λπ.

Η δεύτερη φάση ÖZGÜR 2, πιθανώς προέκυψε μετά από νέα συγκατάθεση της Ουάσιγκτον για επέκταση της συνεργασίας αμερικανικών εταιρειών στον τομέα, ως αντάλλαγμα για την συγκατάθεση της Τουρκίας στην αποδοχή του αιτήματος εντάξεως της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. Η τελευταία ψηφίσθηκε από την τουρκική εθνοσυνέλευση στις 30 Μαρτίου.

Καθόλου συμπτωματικώς μάλλον, λίγες ημέρες μετά, στις 17 Απριλίου, το αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών ενέκρινε την πιθανή Στρατιωτική Πώληση Αλλοδαπής (FMS) εκτιμώμενης αξίας 259 εκατ. $ προς την Τουρκία, για αμυντικά υλικά και υπηρεσίες σχετιζόμενες με την αναβάθμιση των υφισταμένων F-16 της Τουρκικής Αεροπορίας. Κύριος ανάδοχος είναι η Lockheed Martin. Η πώληση αφορά αναβαθμίσεις λογισμικού των ηλεκτρονικών ώστε να εγκατασταθεί ικανότητα Αυτόματου Συστήματος Αποφυγής Συντριβής Εδάφους (AGCAS), τροποποιήσεις συσκευών για την ενσωμάτωση Συστήματος Διανομής Πολυλειτουργικών Πληροφοριών Block II (MIDS BU II) κ.λπ.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *