Σαν σήμερα 20/8 καθιερώνεται ο θεσμός του “Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας”

 Σαν σήμερα 20/8 καθιερώνεται ο θεσμός του “Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας”

Σαν σήμερα 20/8/1934  Μια μεγάλη μέρα ξημέρωσε για την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία, καθιερώθηκε η ονομασία σε Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας 

20/8/1941 – Ύστερα από τις επαφές του Αξιωματικού Συνδέσμου Σμηνάρχου Π. Βήλου με τη RAF, το Αρχηγείο της RAF Μέσης Ανατολής εισηγήθηκε στο Λονδίνο το σχηματισμό δύο Ελληνικών Μοιρών (335 και 336 Μοίρες Διώξεως).

20/8/1934 – Καθιερώθηκε για πρώτη φορά ο θεσμός του “Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας” ως ιδία ανεξάρτητη υπηρεσία, καθώς και ο τίτλος του “Αρχηγού Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας” με την ψήφιση του νόμου 6248. Μέχρι τότε υπήρχε στο Υπουργείο Αεροπορίας (ΥΑ) η “Διεύθυνση Επιτελείου” (μετονομασία), με περιορισμένη αρμοδιότητα, της οποίας προΐστατο ο “Επιτελάρχης ΥΑ”, υπαγόμενος στον “Διευθυντή Πολεμικής Αεροπορίας’, το πρώτο μετά τον Υπουργό κλιμάκιο διοίκησης.

20/8/1922 – Ο παρατηρητής Λοχαγός Γ. Ξηρός της Γ’ Μοίρας της Στρατιωτικής Αεροπορίας (χειριστής-οδηγός Ανθυπολοχαγός Κ. Λουκίδης) έρριψε στην αποκομμένη Ανεξάρτητη Μεραρχία η οποία είχε εντοπιστεί την προηγουμένη, διαταγή της Στρατιάς, σύμφωνα με την οποία μπορούσε να ακολουθήσει το συμφερότερο γι’ αυτή δρομολόγιο, ακόμη και προς βορράν, με ανεφοδιασμό από τους πόρους της χώρας. Μαζί με τη διαταγή έρριψε και όσες πληροφορίες είχε συγκεντρώσει για την κατάσταση των υποχωρούντων Ελληνικών τμημάτων.

Πηγή: http://www.haf.gr/el/

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *