Εξ ολοκλήρου κατασκευή 10 εξομοιωτών F-16 από την Πολεμική Αεροπορία

 Εξ ολοκλήρου κατασκευή 10 εξομοιωτών F-16 από την Πολεμική Αεροπορία

Η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία αποκτά σιγά σιγά υπεροχή στον αέρα έναντι των εξ Ανατολών γειτόνων όχι μόνο με τα νέα και τα αναβαθμισμένα αεροσκάφη αλλά και με σύγχρονα συστήματα εκπαίδευσης, όπως οι 10 εξομοιωτές πτήσης F-16 που έχει στη διάθεσή της και είναι δε εξ ολοκλήρου κατασκευασμένοι στην Ελλάδα.

Οι 10 εξομοιωτές πτήσης για τα μαχητικά F-16 δεν είναι μάλιστα απλώς ελληνικοί αλλά έχουν κατασκευαστεί από στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας. Οι εξομοιωτές πτήσης βρίσκονται στο Κέντρο Αεροπορικής Τακτικής (ΚΕΑΤ) στη βάση της Ανδραβίδας, όπου οι Έλληνες «Ίκαροι» εκπαιδεύονται και βελτιώνουν τις τακτικές τους στις αεροπορικές επιχειρήσεις αξιοποιώντας και δοκιμάζοντας νέα συστήματα. Προ ημερών πάντως έναν τέτοιο εξομοιωτή είχε την ευκαιρία να τον δει από κοντά και το ευρύ κοινό στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης στο περίπτερο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Ποια είναι όμως η αξία και η χρησιμότητα των εξομοιωτών πτήσεων; «Σε όλες οι σύγχρονες Αεροπορίες ένα σημαντικό κομμάτι της εκπαίδευσης γίνεται στους εξομοιωτές» επισημαίνουν πηγές της Αεροπορίας. Οι χειριστές δηλαδή εκπαιδεύονται σε ρεαλιστικές συνθήκες που ξεπερνούν το 95%.

Τα πλεονεκτήματα

Αντιμετωπίζουν δηλαδή στο κόκπιτ και στην οθόνη του εξομοιωτή σχεδόν ό,τι θα αντιμετώπιζαν και όταν θα βρίσκονταν στο κανονικό πιλοτήριο. Ενα από τα πλεονεκτήματα των εξομοιωτών είναι ότι εξομοιώνουν και εκπαιδεύουν τους πιλότους σε πολύπλοκες αποστολές και απαιτητικά σενάρια ή και σε καταστάσεις στις οποίες είναι αδύνατο να εκπαιδευθούν με το κανονικό μαχητικό. Για παράδειγμα, μπορούν να εκπαιδευθούν σε εξαπολύσεις βλημάτων. Στόχος και προοπτική είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, οι εξομοιωτές της Πολεμικής Αεροπορίας να συνεργάζονται απευθείας με μαχητικά αεροσκάφη που βρίσκονται στον αέρα. Δηλαδή σε ένα σενάριο εκπαίδευσης ο «εχθρός» να είναι ο εξομοιωτής, ή το αντίστροφο, ή ο νούμερο 2 σε έναν σχηματισμό. Σήμερα υπάρχει η δυνατότητα οι 10 εξομοιωτές να συνδέονται και να «συνεργάζονται» μεταξύ τους.

Θα πρέπει δε να σημειωθεί ότι το πρότζεκτ της Πολεμικής Αεροπορίας με τους 10 εξομοιωτές δεν θεωρείται σημαντικό μόνο για την εκπαίδευση αλλά και για την εξοικονόμηση πόρων. Και αυτό διότι οι εξομοιωτές φτιάχτηκαν με κόστος μόλις στο 2% της τιμής που έχει ένας εξομοιωτής στην αγορά! Επιδίωξη των επιτελών του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (ΓΕΑ) είναι το έργο των εξομοιωτών να γίνει γνωστό στους πολίτες, πιθανότατα με την επίδειξη ενός εξ αυτών σε μια ευκαιρία, όπως έγινε και στη ΔΕΘ.

Πηγή : www.tanea.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *