Τα «Περσέας» στην SPEARS of VICRORY 24 στην Σαουδική Αραβία. [vid]

 Τα «Περσέας» στην SPEARS of VICRORY 24 στην Σαουδική Αραβία. [vid]

«Spears of Victory ’24»

Ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη F16 στην Σαουδαραβική άσκηση “SPEARS OF VICTORY-23”.

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά ελληνικά μαχητικά F16 θα συμμετάσχουν στη πολυεθνική αεροπορική άσκηση του βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας «Spears of Victory 23» που θα διεξαχθεί στις αρχές Φεβρουαρίου στην αεροπορική βάση «King Abdulaziz».

Το AIR WAR CENTER της Πολεμικής Αεροπορίας του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας είναι κοντά στο Νταχράν, που βρίσκεται στην Ανατολική πλευρά της χώρας και διαθέτει περισσότερα από 300 χλμ διαθέσιμη εκπαιδευτική περιοχή. Για τους πιλότους της Πολεμικής Αεροπορίας, το περιβάλλον αυτό δεν είναι άγνωστο, καθώς από την ελληνοτουρκική κρίση του 2020 και μετά η Ελλάδα έχει ενισχύσει την αμυντική της συνεργασία τόσο με τη Σαουδική Αραβία όσο και με άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής και του Κόλπου, με τα F16 και τα Mirage 2000-5 να μετασταθμεύουν όλο και πιο συχνά σε αυτή την περιοχή για συμμετοχή σε ασκήσεις και συνεκπαιδεύσεις.

Φέτος στην μεσαίας κλίμακας Σαουδαραβική αεροπορική Άσκηση θα συμμετάσχουν τέσσερα F-16 της 347 Πολεμικής Μοίρας «Περσέας» και κλιμάκιο υποστήριξης που εδρεύουν στην 111 Πτέρυγα Μάχης στην Ν. Αγχίαλο.

Σκοπός της άσκησης, είναι η αύξηση της μαχητικής ικανότητας των συμμετεχόντων, οι οποίοι θα εκπαιδευτούν σε μεγάλους σχηματισμούς μάχης, εκτελώντας διαφορετικές αποστολές ταυτόχρονα.

Κατά την διάρκεια της Άσκησης, θα εκτελεστούν σύνθετα επιχειρησιακά αεροπορικά σενάρια, ως ακολούθως:

● Αμυντικές και Επιθετικές Αεροπορικές Επιχειρήσεις (Defensive – Offensive Counter Air).
● Εναέρια Μάχη μεταξύ διαφορετικών τύπων Αεροσκαφών (Dissimilar Air Combat Training – DACT).
● Δυναμική Στοχοποίηση (Dynamic Targeting).
● Έρευνα και Διάσωση Μάχης (Combat Search and Rescue – CSAR).
● Υποστήριξη Συστημάτων Unmanned Aerial Vehicles (UAV Support).
● Εκτέλεση αεροπορικών σεναρίων Slow Mover Interset.

Μαχητικά αεροσκάφη απο την Ελλάδα, το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ, την Ιορδανία, το Κατάρ, το Μπαχρέιν, το Πακιστάν και την Σαουδική Αραβία.στην αεροπορική άσκηση “SPEARS OF VICTORY”.

Η συμμετοχή της Ελλάδας στη Σαουδαραβική αεροπορική άσκηση συμφωνήθηκε μεταξύ του αρχηγού ΓΕΕΘΑ στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου και του Σαουδάραβα ομολόγου του Στρατηγού Φαγιάντ μπιν Χαμέντ Αλ-Ρουγουαϊλί κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Ριάντ τον Νοέμβριο 2022, όπου προγραμματίστηκαν κοινές εκπαιδευτικές δραστηριότητες μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων Ελλάδας και Σαουδικής Αραβίας. Άλλωστε, Ελλάδα και Σαουδική Αραβία συνδέονται με Πρόγραμμα Στρατιωτικής Συνεργασίας, το οποίο αναμένεται να ανανεωθεί και το 2024.

Στο πλαίσιο της τελετής εγκαινίων της Διεθνούς Έκθεσης Άμυνας και Ασφάλειας «DEFEA 2023», ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος πραγματοποίησε συνάντηση με τον ομόλογό του Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας General Fayyad bin Hamed Al-Ruwaili.

Η Σαουδική Αραβία είναι μια συμμαχική χώρα και ασπάζεται τις δίκαιες θέσεις της Ελλάδας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Αθήνα και Ριάντ βρίσκονται συνεχώς σε ανοιχτή γραμμή, καθώς εκτός από οικονομικές συμφωνίες, συνδέονται και με στρατιωτικές, όπως η διακρατική συμφωνία μεταφοράς και λειτουργίας μιας πυροβολαρχίας του κορυφαίου συστήματος αεράμυνας Patriot, η οποία αναδεικνύει την προστιθέμενη αξία της Ελλάδας ως πυλώνα ασφάλειας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.

Σειρά σημαντικών επαφών στο Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας είχε τον Φεβρουάριο του 2023 και ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, αντιπτέραρχος Θεμιστοκλής Μπουρολιάς, ο οποίος επισκέφθηκε την αραβική χώρα ύστερα από κάλεσμα της στρατιωτικής ηγεσίας με αφορμή την Σαουδαραβική Άσκηση «Spears of Victory ’23».

Ο Αντιπτέραρχος Θ. Μπουρολιάς κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Ριάντ συναντήθηκε με τον Σαουδάραβα ομόλογό του, HRH Prince Lieutenant General Turki bin Bandar bin Abdulaziz Al Saud

Ο Αρχηγός ΓΕΑ συναντήθηκε τότε με υψηλόβαθμους αξιωματούχους, μεταξύ αυτών ο Σαουδάραβας ομόλογος του, ο οποίος τον Νοέμβριο του ’22 είχε επισκεφθεί τη Σούδα για την ελληνο-σαουδαραβική αεροπορική Άσκηση «FALCON EYE», ενώ στο πλαίσιο της επίσκεψης του ο Αρχηγός ΓΕΑ παρακολούθησε και την τελική φάση της Άσκησης.

Στρατηγός Κ. Φλώρος και Αντιπτέραρχος Θ. Μπουρολιάς, έχουν επισκεφθεί την πυροβολαρχία Patriot που βρίσκεται έξω από την πόλη Γιανμπού. Οι ελληνικοί Patriot αναπτύχθηκαν στην περιοχή το 2021 σε ένα πολύ συγκεκριμένο πλαίσιο παροχής ασφάλειας, συμπληρώνοντας την αντιαεροπορική ομπρέλα της Σαουδικής Αραβίας. Το ελληνικό πυραυλικό σύστημα Patriot εστάλη με σκοπό να συνδράμει στην αεράμυνα της χώρας απέναντι στις επιθέσεις και στις τρομοκρατικές απειλές των ανταρτών Χούθι της Υεμένης, οι οποίοι υποστηρίζονται στρατιωτικά από το Ιράν και στο παρελθόν είχαν προκαλέσει σειρά καταστροφών σε κρίσιμες υποδομές ενέργειας τη χώρας.

Η ελληνική πυροβολαρχία Patriot αποτελείται από έξι εκτοξευτήρες, επιχειρεί 24 ώρες το 24ωρο, 7 μέρες την εβδομάδα και έχει στελεχωθεί από 120 μέλη της Πολεμικής Αεροπορίας, άνδρες και γυναίκες, που επιχειρούν ανά βάρδιες.

Πηγή : https://www.cnn.gr/

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *