Το Ιράν μας κατηγορεί για πειρατεία, κι εμείς λειτουργούμε για λογαριασμό άλλων…

 Το Ιράν μας κατηγορεί για πειρατεία, κι εμείς λειτουργούμε για λογαριασμό άλλων…

Το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν κάλεσε για εξηγήσεις τον επικεφαλής της διπλωματικής αποστολής της Ελλάδας στην Τεχεράνη, αφού η Ελλάδα κατέσχεσε φορτίο από υπό ιρανική σημαία πλοίο, σε ελληνικά ύδατα, και θα παραδώσει το φορτίο στις ΗΠΑ.

Πλοίο υπό ιρανική σημαία, που βρισκόταν σε ελληνικά χωρικά ύδατα, κρατείται από την ελληνική κυβέρνηση, η οποία παρακρατεί το φορτίο του και πρόκειται να το αποδώσει στις ΗΠΑ. Σε διάβημα προέβη η κυβέρνηση της Τεχεράνης, που κάλεσε τον επικεφαλής της εκεί ελληνικής διπλωματικής αποστολής και επέδωσε διαμαρτυρία, χαρακτηρίζοντας την κίνηση «διεθνή πειρατεία».

Υπενθυμίζεται ότι οι εις βάρος του Ιράν κυρώσεις είναι μονομερείς και παράνομες.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Mehr, που επικαλείται τον οργανισμό λιμένων και ναυτιλίας του Ιράν, το υπό ιρανική σημαία δεξαμενόπλοιο, αντιμετώπισε κακές καιρικές συνθήκες και κάποια τεχνικά προβλήματα, που οδήγησαν το πλήρωμα του να καλέσει για βοήθεια. Εκπρόσωπος του (ελληνικού) Λιμενικού Σώματος φέρεται να δήλωσε ότι «μετά από αίτημα του υπουργείου δικαιοσύνης των ΗΠΑ, το πετρέλαιο πρόκειται να μεταφερθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες, με έξοδα αυτής της χώρας». Δηλαδή κατάσχεται παρανόμως και αποδίδεται ληστρικά στις ΗΠΑ, λόγω των παράνομων μονομερών κυρώσεων.

Παράλληλα, στις 24 Μαϊου, δημοσιεύτηκε σε ξένα μέσα, και πάλι, η κατάσχεση φορτίου ιρανικού πετρελαίου, που μετέφερε ρωσικό τάνκερ, στα ελληνικά ύδατα, και πάλι για να αποδοθεί στις ΗΠΑ. Δεν είναι γνωστό αν πρόκειται για άλλο πλοίο, ή για το ίδιο, δηλ., πλοίο υπό ιρανική σημαία αλλά με ρώσους ναυτικούς, όπως μετέδιδε το γαλλικό πρακτορείο.

Πηγή : https://thepressproject.gr/

 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *