Βασίλης Σιταράς : Το F-35 θα είναι ο φονέας των τούρκικων S-400

 Βασίλης Σιταράς : Το F-35 θα είναι ο φονέας των τούρκικων S-400

Τι θα άλλαζε για την ελληνική Πολεμική Αεροπορία (ΠΑ) με την προμήθεια του F-35 εξήγησε ο Βασίλης Σιταράς, στρατηγικός αναλυτής και συγγραφέας του “Comparative Analysis of F-111 and F-35 Programs: Lessons learnt from developing “common” combat aircraft for the US” στο πλαίσιο online διάλεξης στο Ινστιτούτο Έρευνας και Μελέτης Θουκυδίδης (IRS Thucydides) προ ολίγων ημερών.

H προμήθεια του προηγμένου μαχητικού 5ης γενεάς από τη χώρα μας είναι κάτι που θεωρείται ότι έχει δρομολογηθεί, με σχετικές δηλώσεις από την πολιτική και τη στρατιωτική ηγεσία της χώρας, ενώ έχει σταλεί επίσημο ελληνικό αίτημα προς τις ΗΠΑ.

Κατά τη διάρκειά της ο κ. Σιταράς πραγματοποίησε εκτενή παρουσίαση του μαχητικού και των δυνατοτήτων του, παρουσιάζοντας τις 5 βασικές αποστολές του: Αεροπορική υπεροχή, ιδίως BVR (Beyond Visual Range- χωρίς να υπάρχει οπτική επαφή, με πυραύλους μακράς εμβέλειας), καταστολή εχθρικής αεράμυνας (SEAD- εξουδετέρωση εχθρικών συστημάτων αεράμυνας, όπως οι S-400), υποστρατηγική κρούση εναντίον καλά προστατευμένων στόχων, εγγύς υποστήριξη και αναγνώριση- γενικότερα, ένα αεροσκάφος «πολυεργαλείο».

Τα κύρια σημεία υπεροχής του είναι το κορυφαίο «situational awareness» (αντίληψη κατάστασης/ περιβάλλοντος) παγκοσμίως, χάρη στους εξαιρετικά προηγμένους αισθητήρες του, η δυνατότητα να «μοιράζει» στόχους σε άλλα φιλικά αεροσκάφη (πχ F-16V), ώστε να τους πλήττουν αυτά, η τεχνολογία stealth, η δυνατότητα supercruise με ταχύτητα 1,2 Μαχ στα 30.000 πόδια και το ότι δεν απαιτείται να κατεβαίνει πολύ χαμηλά για τις αποστολές του, όπου η κατανάλωση καυσίμου αυξάνεται πολύ. Ακόμη, όσον αφορά στις επιδόσεις του σε εικονικές αερομαχίες, έχει να επιδείξει απέναντι σε προηγούμενης γενιάς μαχητικά μια σχέση καταρρίψεων- καταρριφθέντων 20 προς 1. Παράλληλα, όταν δεν υπάρχει ανάγκη να διατηρεί τα stealth χαρακτηριστικά του, μπορεί να υιοθετηθεί το αποκαλούμενο «beast mode», όπου το αεροσκάφος φορτώνεται με πολύ μεγάλο οπλικό φορτίο.

Δείτε περισσότερα

 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *