Πρώτη θωρακοχειρουργική επέμβαση με Ρομποτικό Σύστημα «Da Vinci Xi» στο 251ΓΝΑ

 Πρώτη θωρακοχειρουργική επέμβαση με Ρομποτικό Σύστημα «Da Vinci Xi»  στο 251ΓΝΑ

Την Πέμπτη 13 Ιουλίου 2023, ολοκληρώθηκε η εγκατάσταση του Ρομποτικού Συστήματος «Da Vinci Xi» στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας (251ΓΝΑ).

Μετά από την ολοκλήρωση όλων των τεχνικών ελέγχων, διενεργήθηκε με απόλυτη επιτυχία την Τετάρτη 19 Ιουλίου 2023, η πρώτη Ρομποτική Επέμβαση στις Ένοπλες Δυνάμεις, η οποία ήταν αφαίρεση κάτω λοβού του δεξιού πνεύμονα σε ασθενή 47 ετών. Η μετεγχειρητική πορεία της ασθενούς ήταν ομαλή και εξήλθε από το νοσοκομείο σε 3 ημέρες.

Η επέμβαση υπήρξε η πρώτη θωρακοχειρουργική επέμβαση με Ρομποτικό Σύστημα που γίνεται σε Στρατιωτικό/Δημόσιο Νοσοκομείο (σε μη-ιδιωτικό ίδρυμα) στην Ελλάδα. Μέχρι σήμερα, έχουν ήδη διενεργηθεί πέντε ακόμα χειρουργικές επεμβάσεις στον Θώρακα και πέντε Ουρολογικές χειρουργικές επεμβάσεις.

Η εγκατάσταση και λειτουργία του Ρομποτικού Συστήματος «Da Vinci Xi» στο 251ΓΝΑ αποτελεί ορόσημο τόσο για τις Ένοπλες Δυνάμεις όσο και για την ευρύτερη υγεία στη χώρα, καθώς αποτελεί το πρώτο Στρατιωτικό Νοσοκομείο και μόλις το δεύτερο μη-ιδιωτικό κέντρο που αποκτά την τεχνολογία αυτή.

Η Ρομποτική Χειρουργική, με τη χρήση του Συστήματος «Da Vinci Xi», χαρακτηρίζεται ως ελάχιστα επεμβατική τεχνική, ακριβής, τρισδιάστατη, με μεγάλο εύρος κινήσεων στα εργαλεία, με ελάχιστη απώλεια αίματος και με μικρότερο χρόνο παραμονής στο νοσοκομείο, ενώ ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στην καθημερινότητά του γρηγορότερα και σε καλύτερη φυσική κατάσταση.

Φωτογραφίες

 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *